Oblečení pro číšníky by mělo být reprezentativní
V restauraci je personál často stejně důležitý jako kvalita podávaného jídla. Číšník je nejen tváří restaurace, ale také prvním kontaktním bodem pro hosty, a proto je velice důležité, aby byl oblečen vkusně. V následujících řádcích vám prozradíme, jaký význam má oblečení pro číšníky a jak vybrat správný styl přímo pro vaši restauraci.
Proč je oblečení pro číšníky důležité?
Profesionální vzhled. Když personál vypadá upraveně a profesionálně, vysílá to pozitivní signál hostům o vysokém standardu restaurace.
Funkčnost. Správné oblečení pro číšníky má i praktickou funkci, protože například disponuje prostorem pro peněženku. Stejně tak se oblečení vyrábí z materiálů, které chrání před opařením.
Jaké druhy oblečení pro číšníky existují?
V první řadě se používají košile, u nichž je kladen důraz na pohodlnost. Vyrábí se většinou z prodyšného materiálu a snadno se čistí. Barva by měla odpovídat stylu a atmosféře restaurace. Od košile přecházíme ke kalhotám a sukním. Kalhoty by zase měly být odolné a nesmí bránit pohybu. Co se sukní týče, u nich je nezbytné dbát na optimální délku. Rozhodně nepřipadají v úvahu mini sukně.
Specifickou skupinou je barmanská zástěra. Zapomenout bychom neměli ani na protiskluzovou obuv vhodnou i pro dlouhé stání. Přece jen, spousta číšníků tráví na nohách i dvanáct hodin v kuse.
Jak vybrat správný styl?
Zohledněte styl a atmosféru. Oblečení má odrážet celkový charakter restaurace. Pro fine-dining restauraci je ideální formální styl, zatímco v kavárně sáhněte po uvolněném vzhledu oblečení.
Přemýšlejte o praktičnosti. Zvažte, jaký druh oblečení je pro číšníky nejpraktičtější. Pokud pracují na terase, ocení delší rukávy a lehké bundy.
Oblečení pro číšníky je mnohem více než jen estetika, protože má hluboký dopad na to, jak hosté vnímají restauraci. Ovlivňuje výkonnost a spokojenost personálu.